I en travel hverdag er wok en perfekt hurtigmat som både smaker godt og er sunt!
Tips:
Før du starter å steke må du kutte opp alt og gjøre alt klart, for selve wokkingen går raskt.
Bruk olje som tåler høy varme. Olivenolje og smør blir brent og er ikke å anbefale. Har du gasskomfyr er en wokpanne flott, men på vanlig komfyr går det like godt med vanlig stekepanne med høye karmer.
For å få sprø grønnsaker skal du bruke høy varme, og røre godt slik at de ikke blir brent. Ikke wok mer enn to porsjoner om gangen, da blir de kokt i stedet for stekt.
De råvarene som trenger lengre tid, som f.eks. brokkoli og gulrøtter, må først i woken. Krydder, honning, sauser og oljer med smak, som f.eks. sesamolje, tilsettes på slutten.
Strimlede grønnsaker (à la julienne) absorberer mer smak og blander seg fint med de andre ingrediensene. I tilegg går det mye raskere i wokken.
Ingredienser:
Varm opp woken godt og ha oppi litt olje. Ha oppi grønnsakene, men vent litt med hvitløken, og rør godt så det ikke brenner seg. Ikke stek for lenge, da grønnsakene skal være rimelig sprø. Ha oppi hvitløken mot slutten, da den ikke tåler så mye varme uten å miste smaken. Krydre med salt og pepper.
Mot slutten demper du varmen litt, har du oppi laksen og lar den dampes lett rosa og ikke gjennomstekt. Den bør ikke gjennomstekes da den blir tørr og smakløs.
Smak til woken med hoisinsaus, soyasaus og fiskesaus. Det er hoisinsausen som er hovedingrediensen, jeg brukte ca en halv dl men det er litt opp til deg hvor mye smak du vil ha. Soyasausen tilfører litt mer salthet i smaken hvis nødvendig, men vær forsiktig så du ikke bruker for mye.
Server med kokt ris og gjerne nanbrød. Eller du kan også som på bildet servere med nudler.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!