Vinneroppskriften fra Matprat’s Streetfood-NM:
Colamarinert spareribs med potetsalat, maiskrem, peanøttsaus, barbequesaus og mangosalat.
Kulinarisk Fanatisme vant Streetfood-NM 2013!
Her finner du oppskriften:
COLAMARINERT SPARERIBS:
Ingredienser:
Legg ubehandlet spareribs i et colabad, de skal være helt dekket. Jeg brukte vakuumpose som ble forseglet i begge ender. La spareribsen ligge i kjøleskapet i ett døgn, og ta de deretter ut av colaen.
Legg dem så i en stekepose, og stek midt i en stekeovn på 80 grader i 6 timer.
Stek de deretter på en grill, og pensle med barbequesaus. Bruk ganske sterk varme og snu/pensle ofte. Jeg tror jeg penslet minst 10 ganger på hver side, og var veldig raus med sausen. Du kan også gjøre dette i stekeovnen, bruk da grillelement og høy varme.
POTETSALAT:
Hvis du bruker amandinepotet kan du velge å beholde skallet på, eller skrelle om du vil. Kutt poteten i passe store biter, og kok i lettsaltet vann til de er møre.
Hell deretter av vannet, og har du dårlig tid kan du avkjøle raskt i litt kaldt vann så de blir lunkne i stedet for kokvarme.
Bland sammen creme fraiche, majones, hvitløk og sennep. Ha rødløk og mais sammen med potetene, og vend inn dressingen. Smak til med salt og pepper. Noen korn sukker og litt saft fra en limebåt hever smaken et ekstra hakk. Server lun.
Tips: Ønsker du å bruke noe annet enn rødløk og mais, er det bare å slippe fantasien løs. Både purreløk, gressløk, tomater og vårløk kan godt brukes.
MAISKREM:
Hel maiskornene oppi en kjele. Ha oppi fløte og fond, og kok opp på middels varme med lokk. Har du ikke kyllingfond kan du droppe det, og bare bruke salt og pepper i stedet.
Når det koker, lar du det putre et lite minutt og tar den deretter av platen. Ha oppi smøret og kjør hele herligheten til jevn maiskrem med en stavmikser. Den skal være litt grov og rustikk, men blir best hvis du jobber den så jevn du klarer med stavmikseren.
GRILLKONGEN CRAIG’S BARBEQUESAUS:
Surr løk og hvitløk blank i olje, og ha oppi resten av ingrediensene. Kok opp, og la de koke inn til en passe tykk saus. Ca 30-40 minutter. Kjør glatt med stavmikser, og smak til med salt og pepper. Jeg jukset litt, og hadde oppi ca 2 ss «Sweet Baby Ray’s Hickory-barbequesaus», for å få et snev av røyksmaken som er litt vanskelig å få til. Tror det gjorde susen, for godt ble det virkelig!
PEANØTTSAUS:
Beklager men dette er en hemmelig oppskrift jeg har lovet på tro og ære å ikke dele.
MANGOSALAT:
Ingredienser:
Skrell og kutt mangoen i terninger. Finhakk rødløken, kutt koriander og bland sammen. Bland sammen olivenolje, sukker og eddik. Smak på den, den skal være syrlig og god. Hell over salaten, og avslutt med et ørlite dryss av nykvernet salt og pepper.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!