Er du glad i asiatiske smaker er denne suppen noe for deg! Frisk og nydelig smak, slett ikke vanskelig å lage.
Ca 4 porsjoner:
Når man skal lage thai-mat kan det av og til være vanskelig å få tak i alle ingrediensene, samtidig kan de vanskeligste erstattes med enklere løsninger. Det skal også sies at det har blitt stadig mer vanlig å finne disse ingrediensene i vanlige dagligvarebutikker, da flere har fått øynene opp for asiatisk matlaging.
Galangalrot har jeg til gode å finne i vanlige butikker, men du kan være heldig på asiatiske butikker eller lignende. Den smaker ganske likt ingefærrot, så får du ikke tak i denne kan du bruke det i stedet.
Kaffirlimeblader kan også være litt vanskelig å få tak i, men det er mulig. Hvis du ikke har hellet med deg kan du benytte raspet limeskall i stedet, sammen med noen dråper limesaft. Kaffirlimeblader kan fryses ned, selv om de taper seg litt i smak, men da har du til senere anledning om du skulle være så heldig å få tak i.
Thaichili er rød chili som er sterkere enn den vanlige. Du kan bytte den ut med vanlig rød chili, men da må du øke dosen litt. Det er meningen at suppen skal være litt sterk, men det er samtidig opp til deg og hva du ønsker.
Sitrongress er vanligvis mulig å få tak i på butikker som Meny eller lignende. Denne skal du banke «flat», da åpner den seg og den gode sitronaromaen kommer fram. Den skal ikke spises, så ta den ut av suppen før servering.
Kyllingkraft:
Når jeg lagde denne suppen valgte jeg å bruke en hel kylling, som ble kokt på forhånd. På den måten fikk jeg også kokt meg kyllingkraft både til denne suppen, og som ble fryst ned til senere.
Legg hel kylling i en stor kjele, og dekk med vann. Ha oppi hva du har av grovkuttede grønnsaker som løk, gulrot, hvitløk etc. Har du ferske urter kan du ha oppi hva du har for hånden. Krydre med litt salt og pepper, samt eventuelle andre krydder hvis du ønsker.
Jo mer du har oppi, jo mer smak får du på kraften.
La det hele småkoke til kyllingen er mør og ferdig kokt. Skum av underveis, men det blir vanligvis veldig lite skum. Ta den opp og rensk av det kjøttet du skal bruke, og ha resten tilbake til kjelen. Har du tid kan du la beina koke videre en time eller to til. Jo lengre jo bedre, da du får ut mest mulig smak.
Sil kraften og den er klar. Du kan koke den inn nesten så mye du vil, da får du en mer konsentrert kraft og smak.
Tilberedning:
Sørg for å ha alt klart før du starter på selve suppen.
Ha kokosmelk i en kjele og kok opp. Tilsett galangalrot, sitrongress, chili, Kaffirlimeblader og rødløk. La det småkoke i ca 5 minutter før du har oppi kyllingkraften. La det deretter småkoke i ytterligere 10 minutter. Vær obs på at når du koker kraften selv, kan den bli litt svakere i smaken enn hvis du brukere kyllingbuljong. Det kan derfor være nødvendig og tilsette mer smak i form av kyllingfond eller eventuelt buljong. Her må du bare smake deg fram litt. Sil suppen og ha den tilbake i kjelen.
Kutt kyllingkjøttet i passe store biter og ha den oppi suppen sammen med vårløk. Du kan også ha oppi andre grønnsaker som for eksempel gulrot og persillerot i tynne staver hvis du vil. Det hører ikke til oppskriften men smaker godt likevel. I så fall er det lurt å koke eller steke dem litt møre først. Tomat og sopp kan du også bruke, her er det kun fantasien som stopper deg.
Smak til suppen med limesaft, fiskesaus, sukker og eventuelt salt. La suppen småkoke et par minutter, men ettersom kyllingen er ferdig kokt så ikke la det bli for lenge. Bruker du derimot rå kylling, må du la den stå til kyllingen er ferdig.
Server suppen med et dryss av fersk koriander og jasminris.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det asiatiske kjøkken!