Denne grisen har levd et godt liv ute i skogen før den havnet på mitt middagsbord! Smaker ekstra godt med indrefilet av svin når jeg vet at grisen slapp å vokse opp i en betongbinge.
Indrefilet av svin:
Bruk høy varme, smelt smøret i en stekepanne og bland i oljen. Oljen hindrer smøret i å brenne seg, da den tåler høyere temperatur, samt at du får den gode smørsmaken. Vent til smøret har sluttet å bruse, og legg oppi fileten. Salt og pepre den siden som er opp mot deg, og snu den for så å ha på salt og pepper på andre siden. Snu den med jevne mellomrom, til den har fått en gyllen brun stekeskorpe på begge sider. Sørg for at det er nok smør i pannen til at du får en god stekesjy som du kan bruke til sausen. Du kan også ha oppi mer smør under selve stekeprosessen.
Demp varmen etterhvert som kjøttet oppnår en god stekeskorpe, og stek den ferdig på middel/lav varme, gjerne med lokk. Snu med jevne mellomrom, og pass på at den ikke blir brent. Sett i et steketermometer, og ta den ut av stekepannen når den er 65-66 grader. La den hvile, og følg med at den fortsetter å stige i temperatur til den når 68-70 grader. Den skal IKKE være under 68 grader!
Vær obs på at hvis varmen i stekepannen er veldig lav på slutten, vil ikke kjøttet stige like mye i kjernetemperatur når du tar det ut, som om hvis du har litt høyere varme.
Ta vare på stekesjyen i en skål.
Appelsinsaus (4 pers):
Ha sjalottløk og appelsinjuice i en kjele, og kok opp. La det fosskoke til det er redusert til halvparten. Ha så i sukker, balsamicoeddik og smak til med litt av stekesjyen. Bruk maisenna til å oppnå ønsket konsistens. Rør inn kaldt smør til slutt, og ikke la sausen koke igjen etterpå. Server med løkbitene i.
Ovnsbakte potetbåter:
Del poteten i to eller fire, og ha de i en bolle og sveip over olivenolje, hvitløk, salt og pepper. Rør rundt og sørg for at alt blandes godt. Forvarm stekeovn til 200 grader, og stek det på et bakepapir i ca 30 min midt i ovnene, eller til de er møre. Det kan være smart å røre litt i dem underveis, så de ikke blir brent.
Når de er ferdige tar du de over i en bolle, og blander i litt smør som du lar smelte over dem, da blir de ekstra gode! Dryss gjerne over litt maldonsalt også.
Druer:
Beregn en liten neve druer pr pers, og del røde og grønne druer i to. Surr dem lett på svak varme i stekepannen, etter at du har tatt ut kjøttet. Da trekker de til seg den gode smaken!
Asparges:
Knekk av nederste del, og legg i en ildfast form. Ringle over olje, salt, pepper, og stek midt i ovnen på 220 grader varmfluft i ca 10-15 minutter. De skal være møre, men ikke direkte myke. Pass på så de ikke brenner seg.
Surr de til slutt sammen med druene i stekepannen. Smak til med salt og pepper hvis nødvendig. Ringle over noen dråper sitronsaft og noen korn sukker, syre og sukker hever smaken flere hakk. Rør inn 1 klatt kaldt smør helt til slutt.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!