Dette er noe av det beste jeg har laget og smakt noensinne! Røyksmaken fra grillen gjorde magiske ting med kjøttet, og tilbehøret matchet helt perfekt. Rett og slett #foodporn blandet med #foodgasm!
Smoked helgrillet indrefilet:
Ta kjøttet ut av kjøleskapet minst en halvtime før bruk, så det får romtemperatur. Gni det inn i olje, salt og pepper.
Jeg hadde en helt vanlig gassgrill og røykmel som så ut som spon. Fant dette i pappas garasje, så ikke helt sikker på hva slags type dette var, men den trengte ikke å vannes ut på forhånd. Jeg la den i en ildfastform, og satte den på direkte varme i grillen. Ventet til det begynte å ulme og gi fra seg røyk før jeg stekte biffen.
Startet med maks varme på grillen, og grillet fileten til den fikk en fin stekeskorpe. Stakk deretter inn et steketermometer, og skrudde av varmen på den ene siden; indirekte varme. Lot filetene ligge på indirekte varme, snudde den av og til, og ventet til den ble ca 55 grader.
Ha lokket nede under grillingen og la røyken gjøre jobben med kjøttet underveis.
Når den var 55 grader tok jeg den av grillen, pakket den inn i sølvfolie og et kjøkkenhåndkle, og lot den hvile ca 10 minutter. Behold steketermometeret i, da kan du følge med temperaturen. Kjøttets temperatur vil stige ca 4% under hvile, så ta det alltid av før det har oppnådd ønsket temperatur. Vi liker kjøttet medium/rå, så vi var fornøyd når det lå rett under 60 grader.
Kjernetemperaturer:
Blodig: 55 – 60 grader
Medium: 60 – 65 grader
Gjennomstekt: 65-68 grader
Ingredienser:
Surr sjalottløken i litt smør til den blir blank. Smelt sukkeret til lys karamell i en kjele. Ha oppi sjalottløk, eddik og rødvin, og la det koke inn til halvparten.
Ha i kjøttkraften og la det koke inn til to-tredels mengde. Jo mer du koker inn, jo kraftigere blir smaken.
La den gjerne koke sammen med litt ferske urter som rosmarin og timian. Har du stekt kjøtt, så kan det også være fint å bruke stekesjyen for en ekstra piff.
Sil sausen, og smak deretter til med salt og pepper.
Hvis du ønsker en tykkere saus kan du jevne med litt maisenna. Jeg synes dette kan endre smaken litt mer enn jeg setter pris på, så noen ganger lar jeg bare sausen koke inn veldig mye, og serverer den mer som en tynn men meget smakfull sjy.
Smak til med salt og pepper.
Kvaliteten på kraften er avgjørende for smaken på sausen. Har du ingen god kraft, anbefaler jeg deg å bruke en god fond sammen med passe mengde vann. Dette gir bedre smak og mer fyldig smak enn buljong.
Jeg bruker vanligvis fondcups som vist på bildet. Prøv deg litt fram, da det er forskjellig smak og kvalitet på forskjellige merker. En dæsj soyasaus er også mulig å bruke i tillegg for å gi sausen ekstra smak hvis den blir tam.
Søtpotetmos:
Skrell og kok poteten mør med lettsaltet vann. Hell av vannet, ha oppi en god klatt smør og en dæsj fløte. Mos til passe konsistens med et stappejern. Smak til med salt og pepper, og den er klar for servering.
Her hadde jeg fått tak i en litt annen type søtpotet enn den vanlige som er oransje innvendig. Denne var rødlilla i skallet og hvit innvendig, og jeg kjøpte den på en «innvandrer-butikk». Den smakte søtt men kanskje litt friskere, og fikk en litt «trådete» konsistens når den ble most. Den passet helt utrolig godt til resten av maten, og det var litt spennende å prøve noe nytt.
Glaserte rødbeter og gulrøtter.
Skrell rødbetene og del i båter. Legg i en stekepanne med litt smør, og stek på svak varme under lokk til de er møre. Snu med jevne mellomrom, og krydre underveis med salt og pepper. Mot slutten har du oppi gulrøtter som er skjært i skiver, og lar de få samme behandling. Rødbetene trenger mye mer tid til å bli møre enn gulrøttene.
Når de er møre slår du av varmen, har oppi litt smør, noen dråper lime og en nype sukker. Rør rundt og la smakene blande seg. Dryss over en nype maldonsalt rett før servering.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!