Det er vår med lange lyse netter som passer perfekt for skalldyrfest med hvite viner og godt tilbehør.
Tilbehør:
Bakt sjøkreps
Sjøkreps kan være vanskelig å få kjøpt fersk, da de fleste du kjøper i butikken allerede er kokt og lagt i lake. Men begge deler går, selv om fersk naturlig nok er en helt annen opplevelse.
Uansett er framgangsmåten ganske lik. Start med å knekke halen av fra hodet, da det kun er halen du skal spise. Hodene bør du koke kraft på, da de gir en enestående skalldyrkraft.
Deretter legger du halen på siden og trykker den litt sammen sideveis for å knekke den delen av skallet som går på tvers over kjøttet.
(Bildet er lånt fra Google)
Disse plukker du deretter av, slik at kjøttet på halen er blottet og tilgjengelig for å spise.
Krydre halene med litt salt og pepper, og smør på kryddersmøret.
Bak i ovnene på 200 grader varmluft i 6 minutter. Ta de ut og skvis over noen dråper lime, og de er klare for servering.
Hvit asparges
Hvit asparges er en delikatesse man normalt kun får tak i på våren. Den er hvit fordi den vokser under jorda, og har en noe rikere og søtere smak enn den grønne aspargesen. Skallet er ganske tykt og må skrelles av før bruk, samt at hvit asparges må kokes lengre enn den grønne for at sødmen skal komme riktig fram.
Skrell aspargesen fra der «blomsten» slutter og skjær vekk de nederste 2–3 cm. La aspargesen ligge på fjøla mens du skreller for å unngå at den knekker. Kokes i lettsaltet vann tilsatt ca 1 ss sukker og saften fra et par båter sitron i alt fra 5–12 minutter avhengig av tykkelsen. Bruk en spiss kniv til å sjekke om den er mør. I motsetning til grønn asparges, skal den hvite bli helt mør og ikke avkjøles i vann, da blir den vassen.
Når den er ferdig heller du av vannet og har oppi en klatt smør. Legg kniven flatt på hvitløksbåten og klem den litt flat med håndbaken, slik at aromaen kommer fram. Ha oppi sammen med smøret, og dryss på noen korn sukker og sveip over med noen dråper sitron. Vend aspargesen inn i de gode smakene, og den er klar for servering.
Reker
Kjøp inn reker med skall, ferske eller frosne og server i en stor bolle.
Smør kryddersmør på en loffskive, skrell rikelig med reker og legg oppå smøret. Ha på litt chilimarmelade, og sveip over med litt nykvernet salt og pepper. Velkommen til himmelen.
Krabbe
Kjøp inn krabbeklør og / eller skjell. Server med loff, kryddersmør og chilimarmelade.
(Bilde lånt fra Google)
Kryddersmør med lime
Å lage kryddersmør er en smal sak hvor man kan blande inn omtrent hva man vil av smaker, urter og krydder. Her har jeg en oppskrift med limezest som passer ekstremt bra med skalldyr.
Rasp det grønne skallet av en lime med en fin rasp. Dette kalles limezest er en fantastisk smaksbombe sammen med skalldyr.
Sørg for at smøret er mykt, og bland inn presset hvitløk, finhakket chili og raspet limezest. Smak til med limesaft fra to- tre limebåter.
La smøret stå en liten stund så smakene får full effekt og aroma.
Chilimarmelade
Chilimarmelade kan du lage og oppbevare i kjøleskapet i flere måneder. Den kan brukes omtrent til alt, og smaker knallgodt sammen med skalldyr.
(Bilde lånt av Bama)
Kjør chili og paprika til grov puré med en kjøkkenmaskin eller stavmikser.
Ha alt oppi en kjele og kok opp. Har du ikke syltesukker kan du bruke pektin. La det småkoke i 10 minutter, og smak til underveis om du ønsker mer sukker.
La det hele avkjøles helt, da vil du se at marmeladen tykner. Hell over på sterile glass og oppbevar kaldt, da er den holdbar i flere måneder.