Risotto er en italiensk klassiker som slett ikke er så vanskelig å lage!
Risen er rundkornet og av typen arborio, carnaroli eller vialone nano. Risotto lages gjerne med løk eller sjalottløk i en panne med olivenolje. Risottorisen stekes til risen er blank, men ikke brunet, før man tilsetter en mindre mengde kraft som så kokes inn under stadig omrøring. Dette gjentas flere ganger til risen er myk, og stadig omrøring gjør at stivelsen frigjøres fra risen og skaper en kremaktig konsistens.
Risen skal gjerne være litt al dente, dvs. at den skal gi tyggemotstand, og inneholde nokså mye fuktighet, italienerne sier all’onda, med bølger. I en enkel risotto rører man så inn klumper av kaldt smør og revet parmesan.
Man kan tilsette forskjellige ingredienser til en risotto, alt fra safran til rødvin og sopp.
Herunder finner dere grunnoppskriften:
Ingredienser:
Surr finhakket hvitløk og sjalottløk blank og myk i smør.
Ha oppi risottoen, og rør litt rundt i et par minutter før du heller oppi hvitvinen.
Fyll deretter på med kyllingkraft, litt etter litt, og la det koke nesten inn mellom hver gang.
Middels varme, rør rimelig ofte og pass godt på så det ikke brenner seg.
Når den er ferdig er den litt bløt, væsken skal ikke koke helt inn som på vanlig ris.
Det er viktig at den er al dente, hvis ikke blir den grøtaktig.
Ta den av platen og rør inn en klatt smør, og en neve revet parmesan.
Smak til med salt og pepper hvis nødvendig.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!