Det går raskt mot jul, og her har du oppskrift på ribbe med nydelig tilbehør.
Ribbe:
Når du kjøper ribbe, så husk at råvaren er viktigere enn prisen. Fersk tynnribbe, er min anbefaling. Tynnribben er et jevnt kjøttstykke, mens på familieribben medfølger kotelettkammen som gjør den tykkere på den ene siden.
Ha på rikelig med salt og pepper 1-3 dager før du skal steke den, og legg den i kjøleskapet. Skyll deretter av ribben, og salte og pepre så på nytt i ønsket mengde.
Legg den så opp ned i en form som er høy nok til at du kan ha vann i den. Ta deretter vann som du krydrer med salt og pepper til vannet smaker like mye som du vil ribba skal smake. Legg også oppi hvitløk og sjalottløk grovkuttet.
Hell vannet oppi formen med ribben, og la det akkurat dekke over ribben. Ha deretter på lokk eller folie, og sett midt i ovnen på 180 grader. Stek i en time.
Snu så ribben med svoren opp. Hvis svoren ikke er rutet fra før, er dette det perfekte tidspunktet å gjøre dette på. Svoren er nå myk som smør, så rutingen vil gå som en lek.
Vannet i formen er nå deilig og smakfull kjøttkraft som du kan bruke til å lage sausen med. Sil av den. Har du tid, kan du også sette den i kjøleskap, da vil fettet stivne på toppen, og du kan enkelt plukke det av og kun ha ren kjøttkraft.
Legg så ribba tilbake i formen, men nå med enliten klump sølvfolie under midten av ribba, så den får en liten bue. Fyll på med nytt vann som nå skal touche bunnen av ribba og sørge for god damp.
Stek så ribben videre i nesten 1,5 time til uten lokk eller folie. Fyll etter med vann hvis den viser tegn til å koke tørr.
Mot slutten vil svoren begynne å få tegn på å bli sprø, og det er nå du fyrer opp ovnen til 240 grader og lar svoren blåse seg opp.
Dette vil normalt gå veldig raskt, så her må du sitte å se på ribben underveis så den ikke blir brent.
Vær også obs på at hvis svoren ikke er «klar» vil den blåse opp bobler som sprekker med et smell. Da må du dempe varmen igjen til 180 grader og gi den litt mer tid før du prøver å fyre den opp igjen.
Det vil skje mye med svoren på kort tid når du øker varmen, men det er ikke alltid den blåser seg opp over hele uansett hvor lenge du steker. Men normalt vil svoren bli hard også der den ikke har blåst seg opp når du tar den ut av ovnen.
La ribben hvile en god stund før du begynner å skjære i den, hvis ikke kan den lett falle fra hverandre. Tips er å legge den opp ned når du skjærer, da er det lettere å skjære gjennom svoren.
(Det er også mulig å bruke blåselampe, men min erfaring er at den bare griller overflaten av svoren, og resultatet blir begrenset bra.)
Fløtesaus:
Smelt smøret, og la det brunes. Ha oppi melet, og brun videre over svak varme til det er nøttebrunt. Spe på med sjyen, litt etter litt, og rør godt slik at det ikke blir klumper. Spe deretter med fløte, til du får passes konsistens. Smak på sausen, og krydre med salt og pepper hvis nødvendig. Bruk sukkerkulør til å justere fargen på sausen. Du kan også bruke maisenna i stedet for mel hvis du foretrekker det.
Vær obs på at underveis kan det se ut som om sausen skiller seg, men da er det bare å ha oppi mer fløte og være litt tålmodig, den vil samle seg igjen.
Amandinepotet:
Disse potetene bør spises med skallet på. Kok dem i lettsaltet vann til de er møre, ca 30 minutter. Hell av vannet og la dem dampe tørr.
Rødkål:
Bland alt utenom kålen i en mugge, og la sukker og salt løse seg opp. Ha deretter kålen i en stor kjele, og tøm over blandingen. Kok opp, og la det stå å surre på lav varme under lokk i minst to timer. Rør og vend på kålen med jevne mellomrom. Skulle det være fare for å koke tørt, fyller du på med litt vann.
Jeg hadde tilfeldigvis også tyttebærsirup, så jeg hadde oppi en dæsj med det også, samt et lite dryss gastromat. Ettersom andre oppskrifter inneholder buljong, tenkte jeg at en touch av gastromat ville gi en ekstra piff, og det synes jeg den gjorde. Det er for øvrig noen som bruker karve også på rødkålen, jeg personlig liker ikke smaken. Som du ser er det mange variasjoner som er mulig, så det er litt opp til deg hva du vil ha oppi, godt blir det nok uansett!
Rosenkål og bacon:
Del rosenkålen i to, og fjern eventuelle dårlige blader. Snitt av nederste del av stilken hvis nødvendig. Kok opp lettsaltet vann, ha oppi rosenkålen og forvell i 2-3 minutter. Hell av vannet, og ha oppi iskaldt vann så du stopper kokeprosessen. Stek baconet i terninger, og på slutten har du oppi rosenkålen og lar det hele surre litt på svak varme. Rosenkålen trekker da til seg baconsmaken, noe som smaker fantastisk!
Skjær ribben i passe stykker, og server med herlig tilbehør. Du kan også bruke medisterkaker og julepølse hvis du vil.
Nyt Kulinarisk fanatisme & God jul!