Ingenting er som ferske kamskjell! Denne fantastiske delikatessen kan tilberedes på mange måter, og den kan spises både rå og stekt.
Når du skal åpne levende kamskjell trenger du en skarp, tynn og bøyelig filetkniv. Stikk den inn i glippen ved toppen av kamskjellet, og skjær flatt på innsiden av det flate skjellet. Da løsner muskelen, og du kan lett åpne skjellet. Det er kun den hvite muskelen du skal spise, hvis du ikke tørr å prøve deg på rognen. Fjern all annen innmat og kamskjellet er klart.
Hvordan steke kamskjell i panne:
Når du skal steke kamskjellet kan du forsiktig skjære noen små ruter i kjøttet først, ca 1 mm ned dype. Da ser det både proft og delikat ut.
Trikset for å få skikkelig gode kamskjell er å steke de 1 minutt på hver side på ganske høy varme i olje, slik at de får en fin stekeskorpe. De vil da ha en rå og smakfull kjerne.
Om du ønsker de gjennomstekt kan du øke til ca 2 minutter på hver side. Men vær forsiktig så du ikke oversteker og lager seige «viskelær». Krydre med kvernet salt og pepper underveis.
Trekk deretter pannen av varmen, og ha oppi en god klatt smør som du lar smelte. Ha deretter oppi noen dråper sitron, et grovknust hvitløksfedd, finkuttet ingefær og chili. Her er det bare smak og fantasi som setter begrensningene, og du kan gjerne også bruke ønskede urter.
Øs det smeltede smøret med alle godsakene over kamskjellene og la det trekke til seg alle de gode smakene.
Kremet saus med asparges:
Denne sausen lærte jeg av Ola som driver Ansnes Brygger på Hitra. Den er helt nydelig sammen med kamskjell!
Ingredienser:
Blansjer aspargesen i 2 minutter. Surr sjalottløken blank i litt smør, og tilsett hvitvin. Kok inn til halvparten og hell på fløte og crème frâiche. Dryss over litt raspet sitronzest, det vil si det gule skallet på en sitron. Smak til med litt kyllingfond. Ha oppi aspargesen, og sausen er klar.
Server pannestekt kamskjell og kremet saus med asparges sammen med en båt sitron, og du har et herremåltid!
Ønsker du å bestille mat fra oss? Trykk på linken og se våre spennende menyer!