En oppskrift som passer godt både til hverdags og helg.
Ingredienser:
Saus:
Slik gjør du:
La fileten ligge i romtemperatur i ca 30 minutter før steking.
Ha smør sammen med nøytral olje i en stekepanne, sett på varmen, la smøret smelte og vent til det slutter å bruse.
Legg oppi kyllingfileten og stek til du får en gyllen og fin stekeskorpe. Krydre med salt og pepper underveis.
Vær oppmerksom på at kyllingkjøtt ikke får stekeskorpe like lett som rødt kjøtt, og at for høy varme raskt gjøre at den blir mer brent enn gyllen. Følg derfor godt med, og demp varmen litt underveis slik at den er på 3/4 av maks varme.
Det er svært viktig at du ikke steker for mange fileter om gangen, da blir pannen kald og kyllingen mer kokt enn stekt. Samt at dette gjør at stekingen faktisk tar lengre tid, enn om du gjør det i flere omganger.
Deretter kan du velge om du vil fortsette å steke ferdig i stekepanne, eller om du vil sette filten inn i en stekeovn.
Stekepanne:
Demp varmen til middels. Du kan steke med eller uten lokk, men lokket vil gjøre fileten litt saftigere, og det går raskere å steke.
Det lønner seg alltid å bruke steketermometer, spesielt hvis man ikke er veldig erfaren. Sett inn et steketermometer slik at spissen er midt i den tykkeste delen av fileten.
Etterstek på middels svak varme til fileten er ferdig, snu ganske ofte. Erfaringsvis får du den beste og mest smakfulle stekeskorpen på dette viset.
Stekeovn:
Legg kyllingen i en ildfast form, og sett inn et steketermometer slik at spissen er midt i den tykkeste delen. Legg et par skiver smør over filetene, dette gir god smak og fin sjy til eventuell saus.
Sett formen midt i en forvarmet ovn på 150 grader. Stek i ca 15-20 minutter, og ta den ut når termometeret viser en kjernetemperatur på 66 grader, og la fileten hvile seg opp til minimum 68 grader.
Råstekte grønnsaker:
Skrell og kutt grønnsakene i passe store biter / strimler.
Kok opp lettsaltet vann, og blancher i 2-3 minutter.
Tøm av vannet, og ha på iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.
Ved å blanchere grønnsaker får du fram sødmen i dem, og eventuell bitterhet reduseres.
Stek deretter grønnsakene i en stekepanne med smør og hakket hvitløk på middels varme.
Strø over en ts brunt sukker, og smak til med salt og pepper.
Når de er ferdig, ta stekepannen av varmen og rør inn en klatt smør og et par dråper sitron.
Sukker og syre hever smaken.
Saus:
Hell fløten i en kjele og kok opp under omrøring.
Ha i den revne osten, og stekesjyen fra du stekte kyllingen.
La det småkoke til det tykner.
Ha i ørlite presset hvitløk, ca 1/4 fedd, pass på at det ikke blir for mye!
Smak og bruk litt grønnsaksbuljong hvis sausen er litt «tam».
Ha i et par dråper sitronsaft og en liten klype sukker.
Du kan med fordel bruke urter som basilikum e.l. i sausen .
Server kyllingen på en seng av grønnsaker og hell over en smak av sausen.
Nyt Kulinarisk Fanatisme & Det gode liv!