Foreningen Hjemmekokkene arrangerte en konkurranse for å kåre «Årets Hjemmekokk», og jeg var så heldig å bli spurt om jeg ville delta. Vi var fire stk som sto på en scene på Trondheim Torg under martnaen torsdag. Vi måtte alle lage en rett som inneholdt kylling og ost, og maten skulle serveres nøyaktig 75 minutter etter start.
De to beste ville gå til en finale i Mathallen Oslo i august, og den som vinner der går til en skandinavisk finale.
Det var kjempemorsomt å delta, og jeg ble kjempeglad da jeg ble ropt ut som vinneren! Dommerene Magnus Tvedt-Øresland og Mads fra Masterchef ga meg mye skryt, og det var jo stor stas 🙂
Her er menyen hvis noen har lyst til å prøve:
Ovnsbakt kyllingbryst:
Beregn ett eller et halvt kyllingbryst pr person, avhengig av størrelse på brystet. Varm olje og en klatt smør i en stekepanne og brun brystet på begge sider. Når du bruker både olje og smør, så får du både smaken av smøret og oljens evne til å ikke brenne seg så lett. Bare smør blir fort brent, og bare olje gir ikke samme smak. Krydre godt med kvernet salt og pepper, og legg brystene i en ildfast form. Stikk spissen av steketermometeret inn i den tykkeste delen av fileten, og sett kyllingen i ovnen på 150 grader. Den er ferdig på 68 grader, men du kan ta den ut på 66 grader og la den hvile i 2-3 minutter. Den vil fortsette å stige i kjernetemperatur etter at du har tatt den ut av ovnen.
Ruccularisotto:
Surr finhakket hvitløk og sjalottløk blank og myk i smør. Ha oppi risottoen, og rør litt rundt i et par minutter før du heller oppi hvitvinen. Fyll deretter på med kyllingkraft, litt etter litt, og la det koke nesten inn mellom hver gang. Middels varme, rør rimelig ofte og pass godt på så det ikke brenner seg. Når den er ferdig er den litt bløt, væsken skal ikke koke helt inn som på vanlig ris. Det er viktig at den er al dente, hvis ikke blir den grøtaktig. Ta den av platen og rør inn en klatt smør, en neve revet parmesan og en neve ruccula. Smak til med salt og pepper hvis nødvendig.
Persillerotkrem:
Skrell og skjær persilleroten i biter. Ha den i en kjele, og dekk den med 50/50 vann og fløte. Kok roten mør, tøm av vannet og ha oppi ca 1 ss smør. Kjør det til glatt krem med en stavmikser, spe med fløte hvis nødvendig.
Bakt Dulcitatomat.
Skjær forsiktig ett kryss i skinnet på toppen av tomaten. Kok opp vann i en kjele, og legg tomatene i kjelen når det koker. Etter 30-60 sekunder har skinnet begynt å løsne, og trekker seg bakover. Ta kjelen av platen, hell av vannet og fyll med kaldvann for å stoppe kokeprosessen. Som du ser løsner skinnet lett.
Pell av skinnet og legg dem på en bakeplate og krydre med litt nykvernet salt og pepper. La det stå i ovnen på 150 grader i ca 15 minutter. Ta de ut, og vend dem i smør. Smaker like godt varme som avkjølte.
Smørdampet asparges:
Kutt eller brekk av den trevlete delen der den gir naturlig etter, ca 3 cm fra bunnen. Skrell den nederste delen fra ca midten, da absorberes smør og sauser bedre. Kok opp lettsaltet vann med et par klyper sukker og en god klatt smør. Kok aspargesen i 2 minutter avhengig av tykkelsen. IKKE kok for lenge, da mister den både farge, smak og den fine sprø konsistensen. Kok aldri asparges i aluminiumskjele, da kan det bli metallisk smak.
Avkjøl umiddelbart i kaldt vann, gjerne med isbiter, for å stoppe kokeprosessen. Men ikke avkjøl så mye at den blir iskald, bare gi den et dypp. Legg den tilbake i kjelen, uten vann, og rør inn smør, salt og pepper.
Balsamicosaus med Selbu Blå og honning.
Smelt smøret i en kjele, eventuelt i stekepannen du har stekt kjøtt i, så får du med de gode smakene. La smøret slutte og skumme og bli nøttebrunt, det skjer fort så følg godt med og rør hele tiden! Hell så balsamico oppi smøret, det vil da reagere kraftig så ikke hell i alt på en gang. Hell deretter alt oppi og la det koke i noen sekunder.
Ta sausen av platen. Ha oppi ca 2-3 ss honning, og 2/3 Selbu blåmuggost i terninger. Rør godt til osten har smeltet. Sausen vil da skille seg, men bare vent litt og rør konstant så vil den plutselig binde seg og bli en tyktflytende og nydelig saus! Den tåler varme dårlig, og det tar bare 5 minutter å lage den, så sørg for å lage den rett før servering.
Skulle den likevel skille seg, så smaker den fortsatt like godt, så det er ingen krise.
Server med noen små terninger blåmuggost og en basilikumkvast til pynt.
Nyt Kulinarisk Fanatisme & Det gode liv!
Bilder fra konkurranse:
De håpefulle sammen med dommer Magnus Tvedt-Øresland.
4 hjemmekokker i dyp konsentrasjon.
Er det det dårlig tegn når dommeren ser slik ut idet du forteller hva du skal gjøre??
Mat skal være gøy, og gøy var det!
Mildt sagt stresset for å bli ferdig på slutten, og har serveres maten til begge dommerene, samt to frivillige fra publikum.
Maten som ble servert.
Den glade vinner 🙂
Her sammen med fjorårets vinner Simon Kahn, som i år tok andreplass, og blir med i finalen.