Breiflabb var tidligere regnet som en ufisk man kastet tilbake på havet. Men heldigvis har vi oppdaget breiflabbens saftige og kjøtt-aktige egenskaper. Den er saftig og fast i kjøttet, og tåler ganske mye smak på tilbehøret. Serveres gjerne med en god rødvin.
Ovnsbakt breiflabb 2 personer:
Varm opp en stekepanne med litt olje. Ha oppi smøret og la det smelte. Stek deretter fileten på begge sider, så den får litt farge, og krydre godt med salt og pepper.
Legg fileten i en ildfast form, med en klatt smør og et par fedd hvitløk.
Stek midt i ovnen på varmluft og 180 grader. Bruk et steketermometer, så vet du nøyaktig når fisken er klar.
Underveis så vil smøret smelte og blande seg med hvitløken. Øs da dette smakfulle smøret over fisken med jevne mellomrom.
Breiflabb skal ha en kjernetemperatur på 58 grader, så du bør ta den ut på 53-54 grader og la den hvile seg opp til ønsket grader etterpå. Den vil stige minimum 4%.
Smørsaus:
Smelt smøret i en kjele, og la det koke til skummet begynner å gi seg. Smøret skal da gradvis bli brunt og lukte litt nøtteaktig. Vær obs på at det går raskt over til brent i det skummet begynner å gi seg.
Ha oppi litt oksefond. Skummet vil da bruse kraftig opp, så start med bare en liten dråpe. Smak deretter til med fond, så du får en kraftig og god smak. Smøret vil skille seg når det står, men kjør det opp med en stavmikser rett før servering, så går det greit.
Spinat:
Varm opp stekepannen med litt smør. Stek først rødløken i et par minutter, og ha deretter oppi spinaten. Vend spinaten sammen med rødløken, og krydre med salt og pepper. Den er ferdig når den så vidt har falt sammen.
Potetpuré:
Kok poteten mør i vann uten salt.
Surr hvitløken ca 30-60 sekunder i en kjele med litt olje, hell deretter oppi fløten og kok opp. Dette for å få bort den rå smaken av hvitløk, men beholde den gode smaken.
Når poteten er ferdig kokt, heller du av vannet, og presser den gjennom en potetpresse eller lignende. Ha oppi smøret så det får smelte. Spe på med hvitløksfløten, rør den godt inn. Om nødvendig kan du ha oppi mer kald fløte for å få ønsket konsistens. Det er ikke så nøye hvor mye du bruker, det ser du underveis.
Smak til med salt og pepper.
Vær oppmerksom på at potetpuré blir seig som lim om du prøver å bruke en stavmikser, så dette er ikke å anbefale.
Tomat- og basilikumsalat:
Kok opp vann, og ha oppi de små plommetomatene. La de koke i ca 1 minutt, og avkjøl dem deretter i isvann slik at du stopper kokeprosessen. Kutt dem så i to midt på, og klem tomaten ut av skallet sitt.
Bland deretter alle ingrediensene sammen, og smak til med salt og pepper.
Catering:
Ønsker du å bestille catering av oss? Vi tilbyr noe for alle anledninger, enten du skal ha bryllup, konfirmasjon, tapas eller andre spennende buffeter. Trykk på linken under og se våre menyer: https://kulinariskfanatisme.no/catering/