Har du ikke smakt bakte ferske rødbeter så har du gått glipp av noe! Rødbeten har en stilig dyp rød farge, og kan syltes, kokes, bakes, moses og stekes.
Her er forslag til oppskrifter:
Bakte rødbeter:
Skrell og skjær rødbeten i båter. Rull dem i et sveip av olivenolje, og dryss over maldonsalt og nykvernet pepper. Legg dem i en ildfast form, og stek midt i ovnen på 200 grader til de er møre. De bruker ganske lang tid på å bli møre, så det kan ta alt fra 30-60 minutter.
Ta de ut av ovnen, ha oppi en ss smør som du lar smelte. Rør dem rundt i smøret og ha på et nytt lite dryss med maldonsalt. Smaker fantastisk!!!
Du kan også bake rødbeten uten å kutte den opp.
Her servert til biff, fløtesaus, potetpuré og hjemmelaget tyttebærsyltetøy.
Rødbetkrem:
Kok hele rødbeter møre i lettsaltet vann. Hell av vannet, ha oppi ca 1-2 ss smør, og kjør til glatt puré med en stavmikser, og smak til med litt salt. Utrolig stilig knall rød farge, som både pynter opp enhver rett og smaker himmelsk.
Her servert til kamskjell i trøffelvinaigrette, karamellisert løk, blomkålpuré, bondebønner og rødbeter i terninger.
Rødbeter i terninger:
Kok hele rødbeter møre i lettsaltet vann. Hell av vannet, skrell og skjær i terninger. Smelt smør på middels varme i en stekepanne, ha oppi grovhakket hvitløk og vend inn rødbetene. Smak til med salt og pepper.
Her servert med koteletter, potetpuré, sjysaus og dampet brokkoli.
Stekte rødbeteterninger:
Skrell og kutt rødbetene i terninger. Smelt smør i en stekepanne, legg i terningene, krydre med litt salt og pepper. Legg på lokk og la de surre på middels varme i ca 30 minutter, eller til de er møre. Pass på underveis at de ikke blir brent. På slutten tar du av lokket og lar de få litt “stekeskorpe”, bruk eventuelt litt høyere varme om nødvendig.
Rett før servering drypper du over noen dråper lime, en nype sukker og en ss smør. La det smelte, vend inn smakene, og server.
Rødbeteterninger:
Skrell og kutt rødbetene i terninger. Smelt smør i en stekepanne, legg i terningene, krydre med litt salt og pepper. Legg på lokk og la de surre på middels varme i ca 30 minutter, eller til de er møre. Pass på underveis at de ikke blir brent. På slutten tar du av lokket og lar de få litt “stekeskorpe”, bruk eventuelt litt høyere varme om nødvendig.
Rett før servering drypper du over noen dråper lime, en nype sukker og en ss smør. La det smelte, vend inn smakene, og server.
Her servert med villkveite, ponzusaus og syltet gulrotspiral
Syltet rødbeter:
Ønsker du å prøve den mest kjente versjonen, så hvorfor ikke lage dine egne syltede rødbeter?
Kok rødbeter møre i lettsaltet vann, de vil være ganske harde selv når de er møre. Skrap av skallet med en skarp kniv, og skjær i tynne skiver med en mandolin.
Kok opp lake, og legg oppi skivene av rødbeter.
Trekk kjelen av platen, og la det avkjøles. Helles over i sterile glass med tette lokk, og kan oppbevares i kjøleskap i opptil flere uker.
Lake:
Rødbeter som chips:
Skjær rødbetene i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Varm olje i en liten kjele, og kok dem til de får konsistens som chips. Du kan også steke dem i en stekepanne hvor du bruker godt med olje. La de renne av på et kjøkkenpapir og strø over maldonsalt.
Her servert med jordskokksuppe, bakt laks, persilleolje og rødbetkrem.
Som du ser kan rødbeter brukes til alt! Og det er få grønnsaker som har så stilig farge og pynter opp retten på en så utsøkt måte.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Rødbeter!