Lammefilet er rett og slett bare fantastisk, og passer meget godt sammen med bakt rødbete og persillerot.
Lammefilet:
Smelt smør i en stekepanne, og vent til det har sluttet og bruse og blitt nøttebrunt. Kan lønne seg å røre litt i det, så det smelter jevnt og ikke blir brent. Stek deretter fileten maks 2 minutter pr side, og krydre med salt og pepper. Skru ned varmen litt når du har brunet begge sidene. Filtene er små og det går kjempefort å steke de, så vær forsiktig så du ikke steker for mye. Jeg brukte under 2 minutter pr side. Pass på så du ikke brenner smøret, for du må bruke stekesjyen i sausen etterpå.
Fløtepoteter:
Sett stekeovnen på 200 grader. Smelt smør i en stekepanne, og surr sjalottløken blank. Surr deretter hvitløken ca 1 minutt, og ha oppi potetskivene. La det hele surre mens du rører i ca 3-5 minutter. Krydre med salt og pepper.
Ha så oppi matfløten og kok opp. La det småkoke til fløten tykner. Krydre med provencesalt/krydder og en lite klype timian og rosmarin.
Hell deretter alt oppi en ildfast form, og dekk med revet ost. Stek midt i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.
Hvitløksstekt champignon:
Skjær frisk champignon i passe tynne skiver. Smelt smør i en stekepanne og stek på middels varme. Ha i finhakket hvitløk mot slutten, ikke for tidlig da brenner den seg og mister smaken. La det steke til champignonen er godt stekt og nesten litt sprø. Smak til med salt og pepper. Når den er ferdig, så ta stekepannen av varmen, og rør inn en klatt med smør.
Solbærsaus:
Smelt 1 ss smør i en kjele, og surr løken blank på middels varme. Hell oppi eplejuicen og en grovkuttet kvist med rosmarin. Skru opp varmen og la det koke inn til halvparten. Ha deretter oppi solbærsaus, portvin, og stekesjyen. La det koke inn litt til, og smak til med salt og pepper, eventuelt litt sukker hvis den blir for syrlig. Til slutt siler du sausen, og rører du inn et par klatter smør, da blir sausen blank og ekstra god. Ikke la den koke etterpå. Bruk gjerne noen dråper sukkerkulør hvis du ikke ønsker at sausen skal være fullt så rød.
*Solbærsaus: Ha solbær i en kjele sammen med en liten skvett vann. Kok opp og mos dem godt. SIil deretter av skallene, smak til med sukker og kok inn til den blir mer som sirup. Den skal være så søt at det smaker godt, og ikke veeeldig surt. Har du ikke solbær så kan du også bruke solbærgele eller solbærsirup du får kjøpt på butikken.
Bakt rødbete og persillerot:
Del gulrøttene i to på langs. Legg dem i en ildfast form, og sveip over litt olje. Stek midt i ovnen i ca 30-40 minutter på 200 grader, eller til de er møre. Ta de så ut, og rør inn en klatt kaldt smør, en nype sukker og noen dråper saft fra en sitronbåt. Sukker og syre hever smaken veldig! Sveip over litt maldonsalt og nykvernet pepper
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!