Som noen kanskje har fått med seg, hadde jeg en liten duell mellom vanlig lammefilet og lammefilet fra villsau. Begge deler smaker nydelig, men villsauen gikk av med en klar seier, da den rett og slett har det lille ekstra! En liten touch av viltsmak som sendte meg rett til mat-himmelen 🙂 Jeg brukte her bakte gulrøtter til, men anbefaler dere å bytte ut de med bakte rødbeter istedet. De matcher smaken til lammefilet helt perfekt.
Lammefileten av villsau ble kjøpt av Dalpro på Bondens Marked i Trondheim. De holder til på Hitra, og driver med oppdrett og slakt av villsau og hjort. De har vunnet flere priser for sine fantastiske kjøttprodukter – løp og kjøp! 🙂
Lammefilet av villsau:
Smelt smør i en stekepanne, og vent til det har sluttet og bruse og blitt nøttebrunt. Kan lønne seg å røre litt i det, så det smelter jevnt og ikke blir brent. Stek deretter fileten maks 2 minutter pr side, og krydre med salt og pepper. Skru ned varmen litt når du har brunet begge sidene. Filtene er små og det går kjempefort å steke de, så vær forsiktig så du ikke steker for mye. Jeg brukte under 2 minutter pr side. Pass på så du ikke brenner smøret, for du må bruke stekesjyen i sausen etterpå.
Bakt gulrot:
Del gulrøttene i to på langs. Legg dem i en ildfast form, og sveip over litt olje. Stek midt i ovnen i ca 30-40 minutter på 200 grader, eller til de er møre. Ta de så ut, og rør inn en klatt kaldt smør, en nype sukker og noen dråper saft fra en sitronbåt. Sukker og syre hever smaken veldig! Sveip over litt maldonsalt og nykvernet pepper.
Solbærsaus:
Smelt 1 ss smør i en kjele, og surr løken blank på middels varme. Hell oppi eplejuicen og en grovkuttet kvist med rosmarin. Skru opp varmen og la det koke inn til halvparten. Ha deretter oppi solbærsaus, portvin, og stekesjyen. La det koke inn litt til, og smak til med salt og pepper, eventuelt litt sukker hvis den blir for syrlig. Til slutt siler du sausen, og rører du inn et par klatter smør, da blir sausen blank og ekstra god. Ikke la den koke etterpå. Bruk gjerne noen dråper sukkerkulør hvis du ikke ønsker at sausen skal være fullt så rød.
*Solbærsaus: Ha solbær i en kjele sammen med en liten skvett vann. Kok opp og mos dem godt. SIil deretter av skallene, smak til med sukker og kok inn til den blir mer som sirup. Den skal være så søt at det smaker godt, og ikke veeeldig surt. Har du ikke solbær så kan du også bruke solbærgele eller solbærsirup du får kjøpt på butikken.
Bakt potet:
Pakk passe stor potet inn i sølvfolie, og bak i ovnen på 180 grader til den er mør. Det tar ca 1-1,5 timer. Bruk en spiss kniv til å sjekk om den er ferdig. Skjær så et kryss i den, skvis den fra siden så den «åpner» seg, og ha oppi en liten klatt smør.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!