Kveite er virkelig en særdeles god fisk, og sammen med sandefjordsmør er den rett og slett perfekt!
Først og fremst er det viktig at fisken er fersk. Som en tommelfingerregel kan man si at fersk fisk ikke skal lukte fisk. Hvis fisken lukter kraftig, er dette et tegn på at den er gammel. Frossen fisk tines gjerne i kjøleskapet, og brukes med det samme. Fisk er en delikat råvare som må behandles med forsiktighet. Proteinene i fiskekjøttet tåler ikke så høy temperatur som proteinene i kjøtt, og bør derfor stekes ved middels varme (ca 160 grader).
Kveite:
- 150-200 gram kveite pr person.
- Smør.
- Salt og pepper.
Smelt smør i en stekepanne på middels høy varme, og legg i fisken. Dryss over salt og pepper på den siden som er opp, snu fisken og gjør det samme på den andre siden. Deretter snur du fisken med jevne mellomrom, til den er ferdig stekt. Det tar ca 3 min pr side, avhengig av tykkelsen. Den skal ikke stekes for lenge, da blir den tørr. Du ser at den er ferdig når den begynner å «flake seg», dvs. at fiskekjøttet deler seg i flak hvis du pirker borti den med en gaffel e.l.
Sandefjordsmør:
- 0,5 dl kremfløte / matfløte.
- 4 ss kruspersille finhakket.
- 200 gram smør.
- Sitronsaft.
- Salt og pepper.
Amandinepotet:
Kok poteten mør i lettsaltet vann med skallet på. La den dampe seg tørr før servering.
Glasert gulrot:
- ca 1 gulrot pr person, i skiver på ca 0,5 cm.
- Smør.
- Salt og pepper.
- Sitronsaft.
- Demarera brunsukker.
- 2 fedd hvitløk, skrellet og delt i to.
Kok opp lettsaltet vann. Ha oppi gulrotskivene, og forvell* dem i 2 minutter. Avkjøl dem så i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Smelt en ss smør i stekepanne, og surr gulrotskivene lett. Til slutt drar du stekepannen av platen.
Ha oppi ca 1 ss med kaldt smør, som du lar smelte, men det skal ikke steke. Ha oppi hvitløksbåtene, dryss over litt brunsukker, sitrondråper og krydre med salt og pepper. Vend gulrøttene i smørblandingen, slik at de trekker til seg den fantastisk gode smaken. Sukker og syre hever alltid smaken et par hakk! Plukk ut hvitløkbåtene før servering, de skal bare gi aroma ikke spises.
*Å forvelle betyr å koke grønnsaker i 2-3 minutter, for så å avkjøle dem i iskaldt vann.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!