Blåskjell er som all annen sjømat aller best på smak og konsistens i den kalde årstiden. Denne blåskjellvarianten smaker godt hele året og når blåskjellene er spist opp og livet er herlig å leve, tar du opp en skje og spiser resten som en suppe. Enkel mat med mye smak.
Ingredienser
Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann.
Kast skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem, eller skjell som er skadet.
Smelt smør og fres sjalottløk, hvitløk, chilli, ingefær og gulerot i en gryte.
Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
Ta ut blåskjellene, men la kraften ligge igjen i gryta.
Sil kraften og tilsett kremfløte og crème fraîche og kok ned til sausen er passe tykk.
Smak til med nykvernet salt og pepper.
Ha blåskjellene tilbake i gryta og vend dem inn i kremsausen.
Server med godt brød.
Tips:
Du beregner ½ til 1 kilo blåskjell per person, avhengig av om du serverer blåskjell som forrett eller hovedrett. Oppbevar skjellene i kjøleskapet til du skal bruke dem.
Bruk kun levende skjell, de som er lukket eller lukker seg når du gir dem et lite kakk. Skrubb skjellene godt. Damp blåskjellene til skjellene åpner seg, det tar ca. 3-4 minutter. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping. Blåskjellene må ikke dampe for lenge. Da blir de seige og smakløse.
Du kan smaksette med ulike krydder og urter som karri, safran, chili, hvitløk og ingefær for å nevne noen. Dampe dem gjerne i hvitvin, kokosmelk eller fløte for ekstra god smak.
Du kan også legge blåskjell på grillen eller gratinere dem etter at de er dampet.