Jordskokken er roten til mye godt! Som puré, smørdampet eller fløtegratinert hever den måltidet til gastronomiske høyder.
Jordskokken fortjener å oppdages på nytt. Den var ganske utbredt i Norge før poteten kom, men havnet litt i skyggen av nykommeren. De inneholder ikke stivelse, men har ellers mange av de samme bruksområdene som poteten. Bytt til jordskokk ved neste middag, og nyt den søtlige, nøtteaktige aromaen.
Smaken er nøtteaktig, delikat, søt og melen. Passer ekstra godt til fisk.
Ingredienser
3-5 jordskokker
Ca. 2-3 ss smør (klatt)
Ca. 0,3 dl matfløte (dæsj)
Salt og pepper
Slik gjør du
Skrell jordskokken, og kok møre i usaltet vann. Du kan også ha litt fløte i vannet, da får du enda bedre smak. Men vær obs på at fløten gjør at det koker over veldig raskt, så følg med litt ekstra.
Skal du ikke koke jordskokken umiddelbart, bør du legge den i vann med litt sitronsaft så den ikke blir brun.
Hell av vannet, og ha oppi en klatt smør og en dæsj fløte. Kjør til glatt puré med en stavmikser, og smak til med salt og pepper.