- Asparges.
- Smør.
- Salt og pepper.
Asparges har en nøtteaktig smak, sprø konsistens og nydelig farge. Å blansjere betyr å gi grønnsaker et raskt oppkok i lettsaltet vann, for så å avkjøle dem i iskaldt vann. Ved å blansjere bevarer du smak, struktur, farge og sprøhet, samt at sødmen kommer fram og bitterhet reduseres.
Slik gjør du:
Kutt eller brekk av den trevlete delen der den gir naturlig etter, ca 3 cm fra bunnen.
Skrell den nederste delen fra ca midten, da absorberes smør og sauser bedre.
Kok opp lettsaltet vann med et par klyper sukker.
Kos aspargesen i 2 minutter.
IKKE kok for lenge, da mister den både farge, smak og den fine sprø konsistensen.
Avkjøl umiddelbart i kaldt vann, gjerne med isbiter, for å stoppe kokeprosessen.
Men ikke avkjøl så mye at den blir iskald, bare gi den et dypp.
Legg den tilbake i kjelen, uten vann, og rør inn smør, salt og pepper.
Kok aldri asparges i aluminiumskjele, da kan det bli metallisk smak.
Hollandaisesaus:
- 3 eggeplommer.
- 100gr smør smeltet.
- 1/2 ts sherryeddik.
- Salt og pepper.
Kok opp vann i en kjele, og visp sammen eggeplommene i en plastbolle. Sett bollen i vannbad / kjelen og visp til eggene tykner.
Visp inn det smeltede smøret litt etter litt mens det fortsatt er varmt, men ikke ta med bunnslammet. Visp kraftig så sausen tykner.
Smak til med sherryeddik, salt og pepper.
Hvis sausen skiller seg skal det gå an å redde den med å vispe inn 2-3 ss med kaldt vann.
Server straks, den tåler dårlig og stå.