Asparges er en svært delikat og god grønnsak som kan brukes til svært mange forskjellige retter. Den er faktisk så god at den kan være en rett i seg selv, gjerne servert sammen med hollandaise saus.
Men for at den skal smake godt må den tilberedes riktig. En mulighet er å blansjere aspargesen, eller forvelle som vi sier på godt norsk.
Å blansjere betyr å gi grønnsaker et raskt oppkok i lettsaltet vann, for så å avkjøle dem i iskaldt vann. Ved å blansjere bevarer du smak, struktur, farge og sprøhet, samt at sødmen kommer fram og bitterhet reduseres.
Hos asparges vil dette gjøre dem sprø med nøtteaktig smak, og en fortsatt nydelig grønn farge. Hvis du derimot koker for lenge blir de dvaske, seige og grå. Det er derfor viktig at du gjør dette riktig.
Slik gjør du:
Start med å kutte eller brekke av den trevlete delen der den gir naturlig etter, ca 3 cm fra bunnen. Skrell den nederste delen fra ca midten, da absorberes smør og sauser bedre, samt at den smaker bedre uten det noe seige «skallet».
Kok opp lettsaltet vann med litt smør og et par klyper sukker. La vannet fosskoke når du legger oppi aspargesen, vannet vil avkjøles når aspargesen kommer oppi kjelen. Kok deretter aspargesen i 2 minutter, dog ikke fosskok men litt forsiktig putring, så demp varmen litt om det fortsatt bobler litt mye.
Avkjøl umiddelbart i kaldt vann, gjerne med isbiter, for å stoppe kokeprosessen. Men ikke avkjøl så mye at den blir iskald, bare gi den et dypp.
Den er da klar for servering, men jeg har et lite triks som gjør den om mulig enda bedre.
Smelt litt smør på middels varme i en stekepanne, legg oppi aspargesen og vend den inn i smøret. Ha oppi et par fedd hvitløk som du har «grovknust» med en flat kniv. Drypp over noen dråper sitron og en nype sukker. Øs smøret over aspargesen og la alle smaker blande seg.
Sveip over litt maldonsalt og nykvernet pepper til slutt, og server umiddelbart.
Kok aldri asparges i aluminiumskjele, da kan det bli metallisk smak.