
Blir det nok mat??
Du inviterer gjester hjem på middag og ønsker å imponere med dine kokkekunster. Men hvor mye mat trenger du?? Hvor mange gram av ditt og hvor mange gram av datt?
I ren frykt for å få for lite, en frykt alle ser ut til å ha, så handler du inn og lager mat etter «Hærens kokebok». Med andre ord minst dobbelt så mye som du trenger.
Kjenner du deg igjen? Fortvil ikke, du er slett ikke alene, og det er en enkel mengdeberegning du kan gjøre for å være sikker på at alt går fint.
Normalt spiser en voksen person ca 500 gram mat når de skal spise middag. Dette er totalt inkludert kjøtt, potet, grønnsaker og saus. Skal du anrette på tallerkenen selv så skal dette være nok.
Men skal du ha buffet eller gjestene skal forsyne seg selv, kan det være lurt å øke totalmengden til 700-750 gram totalt per person. Da vil det normalt bli mer enn nok til alle, og mest sannsynlig også rester igjen.
Har du en buffet er det lurt å tenke at alle vil smake på alt. Så sett opp en oversikt over alle elementer med beregnet mengde for å skaffe deg en oversikt over de forskjellige kategoriene.
Vær oppmerksom på at mengde kjøtt og fisk er regnet uten bein og skinn etc. Kjøtt og fisk vil for øvrig også krympe ca 20-30% når det varmebehandles.
Her er en grovskisse basert på 500 gram og 750 gram totalt
Kjøtt / fisk: 200 gram / 300 gram (rå vekt, uten bein)
Potet/ris/pasta: 150 gram / 200 gram
Grønnsaker/tilbehør: 200 Gram / 200 gram
Saus: 25 gram pr type saus / dressing pr person
Generell oversikt over gram pr person
Kjøtt uten bein (biff, schnitzel) 150-200 gram
Kjøtt med lite bein (svinekoteletter) 200-250 gram
Kjøtt med mye bein (fårikål, lammekotelett) ca 300 gram
Pinnekjøtt (tørket) 4-500 gram
Ribbe 350-450 gram
Gryterett / wok 150 gram
Saus ca 3/4 dl
Dressing / saus ca 25 gram per person / saus
Potet ca 150 gram
Grønnsaker ca 150 gram
Lykke til – kos deg – det blir alltid nok mat!

