
Taco er favoritten til mange, men den kan enkelt lages enda bedre enn den klassiske du får kjøpt på butikken. Dette tar faktisk ikke mer enn et par minutter ekstra, så det er ingen grunn til å la være. I tillegg vil tacoen bli så smakfull at du kan kjøre en sunn linje uten både ost og rømme om du vil.
Her brukte jeg kjøttdeig og ferdig kjøpte tortillalefser, men ønsker du å ta den helt ut kan du med stor fordel kverne din egen kjøttdeig av for eksempel høyrygg av okse, samt lage dine egne tortillalefser.
Ingredienser 4 pers:
- 800 gr kjøttdeig
- 1 sjalottløk
- 1 boks hakkede tomater
- 1/2 -1 boks kidneybønner
- 4 fedd hvitløk
- 1 rød paprika
- 2 røde chilli uten frø
- 1-2 ss spisskummin
- 1 ss garam masala
- Salt og pepper
- Fersk persille finhakket
Kjør løk, hvitløk, paprika, chili, spisskummin og garam masala til en pasta ved hjelp av en stavmikser eller foodprosessor.
Stek kjøttdeigen, og bland deretter inn krydderpastaen. La det surre et par minutter og hell oppi de hakkede tomatene. Kok inn vannet i tomatene litt så den ikke blir så bløt, og la det deretter småputre et par minutter. Smak til med salt og pepper.
Helt mot slutten blander du inn litt kidneybønner og et par spiseskjeer frisk persille.
Kjøttet er nå klart for servering.
Mango- og avokadosalat:
- 1 mango i terninger
- 2 avokadoer i terninger
- Limezest fra en lime (det grønne skallet)
- Saften fra lime
- Koriander grovhakket (kan sløyfes)
- 1/2 Rødløk finhakket
- Kvernet salt / maldonsalt
Bland alt sammen, og nyt den syrlige og friske smaken som står perfekt mot det litt tyngre og godt krydrede kjøttet. Smakt til med litt salt, det hever smaken mange hakk.
Tilbehør:
Hva man ønsker som tilbehør til taco er individuelt så det overlater jeg til hver enkelt. Men selv brukte jeg salat, revet ost, creme fraiche, tomater og tortillalefser.
Tips1: Hjemmelaget salsa
Er du ikke så glad i mangosalat kan du lage din egen tomatsalsa i stedet:
Hjemmelaget salsa:
- 6 plommetomater
- 1-2 chili uten frø
- 1/2 rødløk
- 1 fedd hvitløk
- 1 neve fersk koriander
- Salt og pepper
- Demerara Brunsukker (eller vanlig hvitt sukker)
Ha tomat, chili, rødløk, hvitløk og koriander i en foodprosessor eller lignende, og kjør det til grovkuttet på langsom fart.
Smak til med salt, pepper og sukker. Hvis du ikke ønsker den så sterk, så bruk litt mindre chili. La det stå en times tid i kjøleskapet så smakene får utvikle seg før servering.
Tips2: Hjemmelaget tortillalefser:
- 300 gr mel
- 60 gr smør.
- Varmt vann.
- 1/2 ts salt.
Smelt smøret, og bland det sammen med mel og salt. Spe på med litt varmt vann til passe fast deigkonsistens, og kna deigen i drøyt 5 minutter. La den hvile i 20 minutter. Fordel den så i 10 emner som du ruller til små boller, og la den hvile 15 minutter til.
Kjevle deretter ut til tynne, runde lefser og stek i en tørr stekepanne på middels høy varme. Det går kjempefort, følg med at de blåser seg opp litt, og snu slik at de får litt farge på hver side. Legg deretter i et rent kjøkkenhåndkle, og la de avkjøles litt før bruk.
Disse kan du også fryse til senere, så slipper du å lage på nytt hver gang du trenger.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!