Hvorfor kjøpe pizza når du kan lage en som er knallgod selv?
Pizzabunn (nok for 3-4 personer):
Ha vannet først i bakebollen, og hell deretter oppi mel, salt, sukker og gjær. Bruker du fersk gjær, så kan du enten løse den opp vannet, eller smuldre den i deigen.
Kjør deretter deigen med eltekroker på lav til middels hastighet i ca ti minutter. Spe med vann eller mer mel etter behov. Tilsett olivenolje og elt i et par minutter til, så får du en fin og smidig deig. Dekk bollen med plast og la deigen heve på en lun plass i ca en time til dobbel størrelse.
Du kan også lage deigen for hånd, men da må du belage deg på å elte lenge og vel. Anbefaler for øvrig alle å kjøpe kjøkkenmaskin hvis du liker å lage mat, den er et under på kjøkkenet!
Når deigen er ferdig hevet heller du den over på kjøkkenbenken, husk å strø med litt mel. Del deigen i to, og kjevle den tynt utover.
Fryse deig:
Det går helt fint å fryse deig, men da bruker jeg kaldt vann i stedet for lunket til gjæren. Frys ned deigen porsjonsvis før den rekker å heve, og ta den opp og la den tine før bruk. Jeg tar den vanligvis opp dagen før, og lar den tine i kjøleskapet. En time før bruk tar jeg den ut og lar den få romtemperatur. Den hever utrolig nok til tross for en kjølig behandling.
Tomatsaus:
En godt tips er å lage tomatsaus i større doser ved jevne mellomrom. Da kan du lage en base som kan brukes til både pizza og andre ting. Frys den porsjonsvis, ta opp ved behov og tilsett det du ønsker av ekstra smak og krydder.
Sur løken blank i litt olje, og ha oppi hvitløken mot slutten. Ha deretter oppi tomatpure, og la den steke litt sammen med løken et par minutter på middels høy varme. Ha oppi hakkede tomater og ferske tomater. Kok opp og kjør til glatt saus med en stavmikser. La det koke inn til passe tykk konsistens, og smak til med sukker, salt og pepper.
Jeg brukte her litt oksefond for å gi en god smak på sausen, da den kan være litt anonym i seg selv. Har masse urter i hagen, og brukte en god neve med ymse urter som persille, gressløk, løpstikke, basilikum og oregano. Ikke ha oppi urtene før på slutten, da de ikke tåler så mye koking før de mister smaken.
Garnityr:
Smør utover et lag med tomatsaus og strø over osten. Legg deretter skinke, oliven og tomat jevnt fordelt utover. Krydre med litt pizzakrydder og grovmalt pepper, eller hva du måtte ønske.
Steke pizza:
Mange anbefaler bakestål eller pizzastein når man lager pizza for å få en sprø og god bunn. Har du ikke dette kan du også bruke selve bakeplaten. Bare sett ovnen på maks guffe og la bakeplaten bli maksimalt varm. Når pizzaen er klar for steking legger du den på den varme platen med bakepapir og setter inn i ovnen igjen.
Det tar fra 4 til 10 minutter å steke ferdig en pizza, avhengig av hvor tykk bunn du har, og hvor varm ovnen blir. Følg godt med underveis så den ikke blir brent. Den skal være gyllen på oversiden og med litt brune flekker på undersiden. Skorpen skal gi fra seg en hul lyd.
Jeg bruker stekte pizzaen på 275 grader i ca 8 minutter i min stekeovn, men da hadde jeg ganske tykk bunn og mye garnityr.
Rødløken kutter du og legger i litt kaldt vann før bruk, da blir den litt mindre kraftig i smaken. Dryss utover rødløk og fersk basilikum før du serverer.
Blåmuggdipp:
Denne rørte jeg sammen i all hast, så litt usikker på blandingsforholdet. Men det er ikke så farlig, bare prøv deg fram, det er litt etter smak og behag. Tror jeg brukte ca 2 dl creme fraiche og en halv blåmuggost. Moste med stavmikser og smakte til med honning. Rør inn litt finhakket persille. Smaker rett og slett fantastisk godt!
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!