Dette er nydelig middag som nesten lager seg selv. Lag gjerne store porsjoner, så kan du vakuumpakke porsjonspakninger som du enten fryser, eller oppbevarer i kjøleskapet i opptil 1-2 uker. Bare varm opp i en kjele med varmt vann, og middagen er klar!
Og skal du på tur, kan den faktisk fungere som turmat også! På bildet herunder har vi vakuumpakket både gryte og potetmos, og varmet opp maten i kjeler med vann over bålet.
Gryte:
Beregn ca 500 g gryte pr porsjon, eller 5 dl.
Start med å smelte smør med litt olje i en stekepanne, og vent til det slutter å skumme. Stek bitene av høyrygg på alle sider så de får en fin stekeskorpe. Ikke stek for mange biter om gangen, da blir pannen for kald og kjøttet kokes. Krydre med salt og pepper underveis. Ta vare på steikesjyen underveis, det er mye god smak her. Ha det ferdige kjøttet over i en skål sammen med steikesjyen.
Bruk en form i støpejern med lokk. Smelt smør i bunnen og la løk og hvitløk surre til den blir blank og myk. Ha deretter oppi grønnsakene og la de surre med i noen minutter. Ha oppi kjøtt og steikesjy, og hell over rødvin. Fyll på med vann eller oksekraft. Det går greit å bruke vann, for kjøttet og grønnsakene vil fungere som en buljong. Du kan eventuelt smake til med oksefond til slutt hvis den blir litt tam.
Sett formen med lokket på midt i stekeovn på 180 grader. La den stå i 2 timer, og kjøttet skal da være nydelig mørt.
Sil av sausen og kok inn så den blir fyldigere. Eventuelt jevn litt med maisenna hvis ønskelig.
Smak til med salt og pepper, eller oksefond, og strø over fersk persille.
Potetmos:
Kok poteten mør, og mos den sammen med en god klatt smør og litt fløte. Smak til med salt og pepper. Bruk gjerne litt hakket fersk persille eller gressløk oppi.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!