Focaccia er det perfekte brød både alene og som tilbehør til mange forskjellige anledninger.
Etter å ha testet mange mer eller mindre vellykkede oppskrifter har jeg omsider funnet den perfekte.
Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin, og ha oppi vannet. Elt deigen på middels hastighet til en rimelig bløt og løs deig i ca ti minutter. På slutten har du oppi ca 1 dl olivenolje.
Dekk deretter bollen med plastfolie, og la den stå lunt til deigen har hevet til det dobbelte.
Ha deigen så i en langpanne med litt mer olivenolje i bunnen. Det lønner seg å bruke bakepapir under, da er du helt sikker på at den ikke setter seg fast.
Trykk deigen utover så den dekker hele pannen, bruk fingrene til å lage groper i deigen. Bruk litt olivenolje på toppen av deigen, da er det lett å jobbe med den uten at den klistrer seg fast til fingrene dine.
La deigen heve en gang til, den blir ca dobbelt så stor etter en halvtimes tid.
Hele trikset med å få Focaccia til å bli et mykt brød er olivenoljen. Det finnes omtrent ikke grenser for hvor mye olivenolje du kan bruke, mange har så mye at det omtrent blir et basseng av olje.
Det beste er dog en mellomting, hvor du bruker rundt et par desiliter. Fordel oljen over deigen, det skal være rikelig.
Bruker du mindre olje vil brødet fortsatt bli godt, men med litt hardere konsistens og skorpe.
Strø deretter godt med maldonsalt over hele deigen, og eventuelt krydder av rosmarin og / eller timian.
Stek deretter i en forvarmet ovn på 180-200 grader midt i ovnen i ca 30 minutter, eller til brødet er gyllent og gjennomstekt. Er du i tvil, kan du banke på det med baksiden av en spiseskje. Hvis brødet er ferdig stekt vil det gi en hul lyd.
Personlig bruker jeg 180 grader varmluft, men stekeovner kan være litt forskjellige, så prøv deg fram om dette passer for din ovn.
Når brødet er ferdig stekt, tar du det ut og legger det over på en rist med et rent kjøkkenhåndkle over. La det hvile en god stund før du skjærer i det.
Når brødet er ferdig med å hvile, skjærer du det opp i passe biter og serverer.
Det kan for øvrig også fryses, tines og varmes et par minutter i ovn på 200 grader varmluft. Blir omtrent som nystekt.
Nyt Kulinarisk Fanatisme & Det gode liv!