Det er tid for lam! Butikkene bugner av ferskt lammekjøtt, så her er det bare å gå bananas!
Du kan lage fårikål, lammecarre, lammekoteletter, lammefrikasse, lammelår, lammekjøttboller og mye annet godt.
Herunder finner du min oppskrift på fårikål av lammebog.
Jeg husker fårikål fra min barndom som noe grusomme greier! Kan sikker ha noe med at jeg ikke likte kål 🙂 Har ikke smakt dette de siste tjue år, men tenkte nå å å gi denne klassikeren en ny sjanse. Og sannelig smakte det helt fortreffelig! Anbefales virkelig 🙂
Jeg måtte selvfølgelig tukle litt med oppskriften, men det fungerte utmerket!
Fårikål:
Basert på erfaring gir løk, hvitløk og ingefær en god aroma til det meste, så derfor startet jeg med å surre dette i litt olje først. Legg deretter lammekjøtt og kål lagvis i en stor kjele. Krydre med salt og pepper mellom hvert lag. Dryss også på noen hele pepperkorn. Hvis du ikke ønsker å blande disse med maten når du skal spise, kan du legge de i en krydderpose.
Legg på lokk og kok opp. Når det koker demper du varmen så det bare står å småkoker på grensen til å kun trekke. La de stå slik i minst to timer, da er alt supermørt og smaker nydelig!
Potet med persillesmør:
Kok potetene møre i lettsaltet vann, og hell av vannet. Smelt smør i en liten kjele, og dryss oppi finhakket persille. Hell smøret over potetene og server.
Focaccia:
Ha hvetemelet i en bolle sammen med tørrgjær, sukker og et sveit med nykvernet salt og pepper. Ha oppi rødløk, tørket tomat og oliven. Bland sammen alt og hell deretter oppi temperert vann. Rør rundt, og sveip over litt olivenolje til slutt. Deigen skal være rimelig bløt, og skal ikke eltes. Dekk over med plast, sett lunt og la heve til dobbel størrelse i minst 30 minutter.
Hell deigen deretter oppi en langpanne, og la den etterheve nok en halvtime. Trykk små groper i deigen med fingerene, sveip over mer olivenolje og dryss over maldonsalt.
Stek på nederste rille i forvarmet stekeovn på 225 grader i 30-40 minutter. Slå på brødet med baksiden av en spiseskje, det skal være en hul lyd når det er ferdig. Blir det for mørkt underveis, kan du dekke brødet med et bakepapir.
La det avkjøles på en rist med et rent kjøkkenhåndkle over.
Skær i skiver, ha på ekte smør, og et dryss med nykvernet pepper på, smaker helt konge!
Skogsbær:
Jeg hadde en neve med skogsbær som tyttebær, krekling og blåbær fra Gjevillvassdalen, og strødde disse over før servering sammen med frisk persille. Gir en ekstra liten touch og pynter opp litt.
Hvitvin:
Fårikål passer best med øl eller hvitvin synes jeg. Ettersom det er mat med ganske kraftig smak, valgte jeg en Louis Jadot Bourgogne Chardonney 2013, og den fungerte riktig bra sammen med maten.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv med høst og sesong for lammekjøtt!