Entrecote med en peppersaus er en god gammel klassiker.
Entrecote:
Bruk skiver som er 2-3 cm tykke. La kjøttet ligge i romtemperatur i minst en halvtime før steking.
Smelt smør sammen med litt olje i en stekepanne på full varme, og vent til smøret slutter å bruse og blir nøttebrunt. Vær obs på at det går raskt fra nøttebrunt til brent.
Legg oppi kjøttet, men ikke for mye om gangen da det vil avkjøle stekepannen for mye og kjøttet blir mer kokt enn stekt. Det er for øvrig en fordel å bruke jernpanne når man steker biff.
Stek kjøttet til det får en god og brun stekeskorpe på begge sider, og krydre med salt og pepper underveis. Deretter demper du varmen og lar kjøttet ettersteke i ca 3-4 minutter til det er medium stekt. Entrecote er vanligvis ikke veldig egnet til å være stekt under medium på grunn av fettmarmoreringen. Snu kjøttet et par ganger underveis.
Du kan også hvis ønskelig ha oppi en spiseskje smør, en kvast timian, og et par fedd grovknuste hvitløk oppi pannen mens kjøttet ettersteker. La smøret smelte og rør det sammen med timian og hvitløk, for så å øse det over kjøttet med en skje. Da får du en ekstra fin aroma på kjøttet.
La kjøttet hvile et par minutter før du skjærer i det.
Prøv å unngå å brenne smøret i stekepannen, da kan du bruke dette som sjy i sausen etterpå.
Peppersaus:
Surr finhakket sjalottløk blank og myk i litt smør. Hell oppi fløten og kok opp.
Rist pepperen på en varm og tørr stekepanne til den begynner å gi fra seg aroma. Grovhakk deretter pepperen i en morter.
Hell pepperen deretter oppi fløten og rør rundt. La det koke til fløten tykner, og bland inn stekesjyen. Alternativt kan du bruke fond her hvis du ikke har nok stekesjy. Soyasaus kan også være med å gi sausen dybde og smak.
Får du tak i syltet pepper er dette knall å ha oppi et par skjeer av.
Bruk sukkerkulør hvis du vil ha litt farge på sausen.
Ta den av platen og rør inn creme fraiche før servering.
Bakt amandinepotet:
Legg potetene på en bakeplate.
Gni dem inn med rapsolje, og dryss over nykvernet salt.
Saltet gjør at skallet blir sprøtt.
Stikk noen hull med en gaffel.
Stek på 180 grader midt i ovnen til de er møre, ca 30-60 minutter.
Sørg for at smøret er mykt.
Bland inn presset hvitløk og litt grillkrydder.
Pass på at du ikke tar for mye hvitløk, da blir det ikke godt.
Når poteten er ferdig, skjærer du et kryss i den, trykker litt på den med fingerene så den åpner seg, og har i en ts med kryddersmøret.
Blansjert asparges:
Å blansjere betyr å gi grønnsaker et raskt oppkok i lettsaltet vann, for så å avkjøle dem i iskaldt vann. Ved å blansjere bevarer du smak, struktur, farge og sprøhet, samt at sødmen kommer fram og bitterhet reduseres.
Kutt eller brekk av den trevlete delen der den gir naturlig etter, ca 3 cm fra bunnen. Skrell den nederste delen fra ca midten, da absorberes smør og sauser bedre.
Kok opp lettsaltet vann med et par klyper sukker, og kok aspargesen i 2 minutter avhengig av tykkelsen. Ikke kok for lenge, da mister den både farge, smak og den fine sprø konsistensen.
Avkjøl umiddelbart i kaldt vann, gjerne med isbiter, for å stoppe kokeprosessen. Men ikke avkjøl så mye at den blir iskald, bare gi den et dypp.
Legg den tilbake i kjelen, uten vann, og rør inn smør, salt og pepper.
Kok aldri asparges i aluminiumskjele, da kan det bli metallisk smak.
Server kjøttet med deilig hjemmelaget peppersaus, bakte poteter og blansjert asparges.
Nyt kulinarisk fanatisme & Det gode liv!