Dette ble virkelig godt! Hadde aldri smakt brosme før, men den har nå mine varmeste anbefalinger. Spennende smaker og nydelig resultat – prøv!
Brosme:
Brosme har en smak som minner om hummer. Siden fiskekjøttet er så fast kan brosme lett legges på grillen, bakes i ovnen eller tilberedes i små stykker på woken.
Pannestekt brosme:
Start med å skjære fileten til passe store serveringsstykker. Krydre med salt og pepper på begge sider 10 min før du skal steke, så rekker saltet å trenge litt inn i fisken. Smelt smør i en stekepanne, og legg fisken oppi.
La den steke på middels/høy varme ca et par minutter på en side. Følg med at den blir hvit drøyt halveis opp på siden.
Når du snur den demper du varmen litt, og har oppi en klatt kaldt smør, et par sitrondråper og et hvitløksfedd. Stek den andre siden også i et par minutter, men øs samtidig over det kokende smøret i pannen. Hvitløken vil sette en god aroma på fisken.
Ta den ut av stekepannen, og la den hvile ørlite før du serverer.
Hvit asparges:
Noen kan oppleve at den hvite aspargesen har en litt jordaktig smak, på samme måte som en vin fra Chablis-distriktet i Frankrike også gjerne karakteriseres. Den hvite aspargesen vokser jo opp under jorden, i motsetning til grønn asparges som får sin friske, grønne farge av sollyset.
Som et glass chablis, smaker også hvit asparges perfekt til fisk og skalldyr. Den mest klassiske retten er nok dampet hvit asparges servert med hollandaisesaus. Men den hvite aspargesen bør utforskes videre. En helt magisk kombinasjon er hvit asparges med egg og trøfler – til en helt spesiell anledning!
Kokt hvit asparges:
Kok opp en kjele med vann, og tilsett litt salt, sukker og en klatt smør. Skrell aspargesen forsiktig så den ikke knekker, og knekk av den nederste delen på ca 2 cm. Kok den i 5-6 minutter og bruk en spiss kniv til å sjekke om den er blitt mør. Hell av vannet og avkjøl kjapt i iskaldt vann, så du stopper kokeprosessen, men ikke så den blir kald. Ha deretter oppi en klatt smør, litt sukker, et par dråper sitron og krydre med salt og pepper. La smøret smelte, og fordel de gode smakene.
Potetpuré:
Kok opp poteten i lettsaltet vann, og la den koke seg mør. Mot slutten har du oppi purreen. Hell av vannet, og mos til glatt puré sammen med en klatt smør. Krydre med salt og pepper.
Lodderogn:
Smaker nydelig, og ser stilig ut! Fåes kjøpt på butikker som Meny.
Rødvinskokt delikatesseløk og rødvinsirup:
Skrell delikatesseløken, og snitt av nederste del slik at den kan stå. Surr den lett i smør i en kjele noen minutter, uten at den blir brun. Hell så over rødvin så det dekker, og ha dæretter oppi en dæsj solbærsirup.
Blandingsforholdet kan være ca 3/4 rødvin, og 1/4 solbærsirup. Kok opp og la det reduseres til ca 1/3 del. Det kan lønne seg å ta ut løken mot slutten, så den ikke kokes ihjel.
Tanken er at rødvinen skal bli litt tykkere, så den kan brukes som saus. Ofte tykner den når du avkjøler den, så det kan også være lurt å la den avjøles litt, for så å varme den opp igjen.
Når du serverer stiller du den opp, og klemmer lett på den slik at de indre lagene stikker opp.
Server sammen med en god hvitvin i godt selskap!
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!