Lyst til å prøve hovedretten fra vår semifinale i Mitt kjøkken ruler? Her har du oppskriften!
Andebryst fra Gårdsand:
Gårdsand er en produsent i Vestfold som setter sin ære i å lage meget gode råvarer, og har vunnet flere priser i NM i kjøttprodukter. De oppdretter og lager produkter av både and og kylling, og du finner varene på Meny.
Les mer om Gårdsand her: http://gårdsand.no/
Andebrystet er vanligvis ca 300 gram, og hvis det skal være en hovderett kan du beregne ett bryst på to personer. Er det en forrett kan du beregne ett bryst på fire personer.
Ta kjøttet ut av kjøleskapet ca 30 min før du skal steke det. Start med å skjære fettet i ruter på ca 1×1 cm. Pass på at du ikke skjærer for dypt så du skjærer i selve kjøttet. Krydre med salt og pepper.
Varm opp stekepannen, og legg andebrystet med fettsiden ned i en tørr panne på middels/høy varme. Du trenger ikke å bruke smør/olje, det er mer enn nok fett i selve andebrystet. La fettsiden ligge ned til den har fått en brun og fin stekeskorpe. Pass på at den ikke blir brent, og demp varmen litt hvis nødvendig. Snu deretter og stek andre siden til du har fått en fin stekeskorpe også der.
Legg så andebrystet i ildfast form, stikk inn et steketermometer på den tykkeste delen av kjøttet, og stek midt i ovnen på 160 grader med fettsiden opp i ca 15-20 minutter. Kjøttet er perfekt rosa med en kjernetemperatur på 60 grader.
Husk å ta kjøttet ut av ovnen før det har oppnådd ønsket temperatur, da det vil stige ca 4% etter at du har tatt det ut av ovnen. Det passer fint å ta det ut på ca 57 grader.
La kjøttet hvile i ca 10 minutter.
Plommesaus:
Surr sjalottløken blank i litt smør. Ha oppi ferske plommer og la det surre med. Ha deretter oppi balsamicoeddiken og la det koke inn noe før du har oppi kyllingkraften. La det hele reduseres under koking. Smaken blir sterkere jo mer du reduserer. Smak til med sukker, salt og pepper. Rett før servering rører du inn et par terninger smør, ikke la det koke etterpå.
Persillerotkrem:
Skrell og skjær persilleroten i biter. Ha den i en kjele, og dekk den med 2/3 vann og 1/3 fløte.
Kok roten mør, og hell av vannet. Ha oppi ca 1 ss smør, og kjør det til glatt krem med en stavmikser.
Smak til med salt og pepper.
Bakte beter:
Skrell og kutt rødbetene i terninger. Smelt smør i en stekepanne, legg i terningene, krydre med litt salt og pepper. Legg på lokk og la de surre på middels varme i ca 30 minutter, eller til de er møre. Pass på underveis at de ikke blir brent. På slutten tar du av lokket og lar de få litt «stekeskorpe», bruk eventuelt litt høyere varme om nødvendig.
Rett før servering drypper du over noen dråper lime, en nype sukker og en ss smør. La det smelte, vend inn smakene, og server.
Du kan også bytte ut betene med gulrot, persillerot og sellerirot.
Bakt dulcitatomat:
Skjær forsiktig et kryss i skinnet på tomaten. Kok opp vann, og skold tomaten i 30-60sekunder. Det er nok når du ser skinnet begynner å krølle seg. Legg tomatene i isvann, så du stopper kokeprosessen. Rensk av skinnet.
Legg dem så i en ildfast form, og bak de i ovnen på 150 grader i 15 minutter. Ta de ut, ha oppi en klatt smør, hvitløksfedd, noen dråper sitronsaft og en klype brunsukker. Vend tomatene i det smeltede smøret, og la alle smakene blande seg. Smak til med nykvernet salt og pepper. Server dem uten hvitløksfeddet.
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!