Å lage aioli selv er slett ikke så vanskelig, og smaker svært mye bedre en den du kjøper i butikken.
Ingredienser.
Du starter med å lage en base av majones. Denne inneholder alt utenom hvitløk. Majonesen kan brukes som base til en rekke andre majonesbaserte sauser, som sennepssaus, chilimajones og trøffelmajones.
Det sies at egg og olje bør ha romtemperatur før du starter, da dette er med på å forhindre at det skiller seg, men personlig opplever jeg ingen forskjell.
Her har jeg kun brukt eggeplomme, men det går like fint å bruke hele egget også. Faktisk så skiller den seg ikke så lett da.
Ha eggeplommene i en bolle, og visp den sammen litt før du begynner å helle olje i en jevn og tynn stråle. Visp kraftig hele tiden, slik at det ikke sprekker.
Spe på med ca en spiseskje kaldt vann underveis, da holder majonesen seg bedre sammen, og blir ikke så tykk.
Synes du det er tungt å vispe kan du bruke en kjøkkenmaskin med visp. Prøv da å treffe selve vispen med oljen, slik at den blandes godt inn i egget. Hvis oljen bare renner ned langs innsiden av bollen, kan det bli vanskeligere å få oljen til å blande seg godt i egget, og den kan skille seg.
Hvis du ser antydning til at det begynner å skille seg i kanten, ha du oppi en spiseskje med kaldt vann før du fortsetter. Vannet får majonesen til å gå sammen igjen.
Når du har fått all oljen inn i majonensen, smaker du til med salt, hvitvinseddik og sitron. Nå har du en majonesbase, og mangler bare hvitløk for å gjøre dette om til en aioli.
Visp inn presset hvitløk, og gi det litt tid da hvitløkssmaken utvikler seg over tid.
Voila – du har en hjemmelaget og deilig aioli! Den står seg på et rent glass i minst 3 uker i kjøleskapet.